Vil du være med å gi grendehus et løft?

Sammen med Sparebankstiftelsen DNB setter SoCentral nå i gang et utviklingsprosjekt der målet er å gi lokalsamfunn verktøyene de trenger for å skape levende og inkluderende møteplasser i sine grendehus.

Sep 03, 2024

Grendehus gir innbyggere et felles sted hvor man kan dele opplevelser, samarbeide og bygge relasjoner i lokalsamfunnet. I en tid der mange av oss søker etter fellesskap, er grendehusene viktigere enn noensinne. Samtidig står det mange tomme hus og lokaler og forfaller over hele landet. Lokaler som har potensiale til å kunne romme inkluderende møteplasser.

Å opprettholde bærekraftig drift av grendehusene er en utfordring  mange av husene har til felles. Selv om man har lokalene, er det ofte krevende å sikre tilstrekkelige ressurser til blant annet vedlikehold, drift og aktivitet.

SoCentral har samlet erfaringer og eksempler fra ulike nabolagshus/grendehus under syv temaer i en digital verktøykasse som finnes her. Denne verktøykassen er åpen og gratis for alle som vil utvikle et grendehus.

I høst skal vi jobbe videre med denne verktøykassen og sammen med Sparebankstiftelsen DNB, Vellenes landsforening, Noregs Bygdeungdomslag, Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren, spesielt se på hvordan den tilpasses drift av grendehus på dugnadsbasis.

For å styrke ildsjelene som skaper liv i grendehusene, tenker vi det er avgjørende at lokalsamfunnene lærer av hverandre. I oktober skal vi derfor arrangere verksteder i samarbeid med fire grendehus. Vi søker deg som enten vil være med som deltaker på en eller flere av våre verksteder eller har innspill til temaer som er relevante eller på annen måte vil bidra til et skikkelig Grendehusløft.

Gjennom konkrete verktøy, erfaringsutveksling og samarbeid på tvers av grendehus, håper vi å både understøtte de frivillige ildsjelene i det enkelte grendehuset, og tilby nyttige verktøy og kunnskap til grendehus over hele landet!

Ønsker du å være koblet på? Send en mail til sofie@socentral.no