Nytt norsk-dansk samarbeid for demokratiet

Danske We Do Democracy og norske SoCentral inngår strategisk samarbeid for å bidra til at folkepanel og nye former for demokratisk deltagelse kan tas i bruk i større omfang i Norge.

Sep 05, 2024

I høst og i vinter skal de to samarbeide om å lede prosessen med Norges første nasjonale folkepanel. Folkepanelet har bærekraftig forbruk som tema og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet på vegne av regjeringen som oppdragsgiver.

Folkepanel er en internasjonalt anerkjent forskningsbasert metode innen deltakende og deliberativt demokrati som er på fremmarsj i hele Europa. Det nye samarbeidet mellom SoCentral og We Do Democracy skal styrke utbredelsen av demokratisk innovasjon og folkepaneler i Norge og resten av Norden.

Både We Do Democracy og SoCentral har mye erfaring med å gjennomføre folkepaneler på lokalt nivå, danskene også på nasjonalt nivå. Det er mange likheter mellom de demokratiske systemene og velferdsmodellene i våre land, derfor er det også mye å hente på et tettere samarbeid. Vi skal forsterke hverandre, lære av hverandre og heie på hverandre. Målet er bidra til å utvikle feltet i Norge ved å lære bort metoden og arbeide med myndigheter og sivilsamfunn, sier Thomas Berman, daglig leder i SoCentral.

Fokepanel kan styrke tillit og redusere polarisering

Samfunnet står overfor sammensatte og tidskritiske utfordringer som klimakrisen, ulikhetene vokser, og tilliten og deltakelsen i demokratiet faller. Heldigvis vokser interessen for å ta i bruk nye verktøy som kan bidra til å løse disse utfordringene.

I de nordiske landene har vi kanskje tatt demokratiet for gitt for lenge, mens resten av verden har gått foran med innovasjon og nye demokratiske metoder Med vårt nye strategiske samarbeid skal vi styrke demokratisk innovasjon på tvers av de nordiske landene. Vi tror at vi kan bringe våre erfaringer fra Danmark i spill i Norge og sammen skape en ny stor deliberativ bølge på tvers av velferdssamfunnet vårt. For sammen skal vi løse de store utfordringene, bygge broer og skape bedre løsninger sammen med beboerne, sier Zakia Elvang, managing partner i We Do Democracy.

Aktivisere flere ressurser og stemmer

Både SoCentral og We Do Democracy ønsker å jobbe med demokratisk fornyelse og nye former for deltagelse, men har samtidig mange andre prosjekter og satsinger på gang.

SoCentral jobber med mange ulike samfunnsutfordringer i samarbeid med en lang rekke aktører, og det vil vi fortsette med. Målet med det strategiske samarbeidet er å både kunne holde oppe tempo på de andre områdene vi jobber med, og bidra til at flere stemmer, perspektiver og ressurser kommer i spill når samfunnet skal utvikle løsninger og svar på problemene vi står overfor, sier Berman.

For mer informasjon, ta kontakt med daglig leder i SoCentral Thomas Berman eller Managing Partner i We Do Democracy Zakia Elavang

Mer om Folkepanel

Et folkepanel er en deliberativ, representativ prosess. Deliberasjon betyr at vi kommer fram til noe gjennom å snakke sammen.Helt vanlige folk velges ut ved et tilfeldig lotteri. Panelet settes så sammen slik at det er representativt for befolkningen, med en representativ fordeling på for eksempel kjønn, alder, geografi og utdanningsbakgrunn.I land som Skottland og Danmark er det holdt nasjonale folkepanel på klimaspørsmålet, og i et av de mest kjente eksemplene valgte erkekatolske Irland å bruke et tilfeldig utvalg av befolkningen da de skulle utrede et av de mest betente spørsmålene i samfunnet sitt – abortspørsmålet.

Les mer om metoden på folkepanel.no.

Om selskapene

SoCentral er et ideelt AS og er Norges ledende miljø for folkepaneler. Siden 2019 har de planlagt, designet og gjennomført fem folkepaneler i norske kommuner på temaer som bærekraftig utvikling, klimatilpasning, innbyggerinvolvering og byutvikling. SoCentral har siden 2012 utviklet og ledet store prosjekter innenfor komplekse samfunnsutfordringer, med både kommunale og statlige virksomheter som oppdragsgivere og samarbeidspartnere.

We Do Democracy er et sosialøkonomisk selskap som jobber for å styrke demokratiet gjennom demokratisk innovasjon og deltakende metoder. We Do Democracy gjennomførte det første danske folkepanelet i 2019 og har siden arrangert 20 folkepaneler i Danmark. We Do Democracy er dermed Nordens fremste eksperter på folkepanel, med solid erfaring i planlegging, utforming, utarbeidelse, organisering og tilrettelegging av folkepaneler som oppfyller OECDs prinsipper for god innbyggerinvolvering.

Om samarbeidet

De to selskapene inngår et strategisk samarbeid, der de skal bistå andre som ønsker å lære om eller gjennomføre folkepaneler, og sikre felles kompetanseutvikling.