Idrettshoder viser vei

Idrettshoder svarer på to store utfordringer: flere barn i fysisk aktivitet og færre barn i utenforskap. SoCentral bygger på fire år med erfaring fra Håkkihoder. Nøkkelen er et tett samarbeid mellom idrettslag og nærskole.

Oct 13, 2024

Skoleåret 2024/2025 vil nærmere 2000 barn på utvalgte barneskoler i Oslo og Tønsberg få tilbud om gratis idrettslek i aks/sfo-tid. På Bøler skal idrettshodene lære håndball, på Grünerløkka, Løren og Tønsberg tilbyr vi skøytetrening. Idrettshoder er gratis, og barna kan låne alt nødvendig utstyr. Prosjektet jobber praktisk og lokalt for å utvikle en modell som kan brukes nasjonalt, slik at flere idrettslag får et rammeverk for hvordan de kan jobbe med å inkludere barn de i dag ikke når.


Både idrettslaget bidrar og skolen bidrar
AKS ansatte er med på gjennomføringen, skolen er ansvarlig for rekruttering av barn og informasjon til foreldre. Klubb stiller med kvalifiserte trenere og halltid på dagtid. 
-Å bruke hallene når de er tomme på dagtid og samarbeide med AKS ansatte og klubb for å lage kvalitetsinnhold som når alle, det er rett og slett god ressursutnyttelse. Mange snakker om samarbeid mellom skole og idrett. Idrettshoder viser hvordan det er mulig å få til, sier Mette Øinæs Habberstad, prosjektleder for Idrettshoder i SoCentral.

Idrettshoder er et samarbeid
Oslo Idrettskrets, Bøler IF, Nøklevann skole, Bøler skole og SoCentral er aktive partnere. Prosjektet støttes av Bufdir, Oslo Idrettskrets, Sparebakstiftelsen DNB og Anthonstiftelsen. Idrettshoder skal tilby alle barn i 2.-4. trinn på Bøler- og Nøklevann skole gratis aktivitet av høy pedagogisk og idrettsfaglig kvalitet i Aks-tiden.

-Vi mener at et tettere samarbeid mellom idrettslag og skole er én vei å gå for å nå idrettens ambisjon om at alle barn skal få være med. Prosjektets overordnede mål er å sikre at alle barn får mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter, uavhengig av familieøkonomi eller sosial bakgrunn, sier Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.

La barna finne sin plass
Nå er Idrettshoder Bøler godt i gang og aktivitetsansvarlig Linn Østengen og trener Nora Schioldborg skal la barna fra Nøklevann og Bøler skole trene 10 uker med håndball, så nye ti uker med friidrett og tigergym og så tennis.

-Bøler IF vil være en del av Idrettshoder fordi rammeverket prosjektet har utviklet for samarbeid med skolene er en god måte for oss å gi flere barn mulighet til å drive organisert idrett og finne sin plass i lokalmiljøet, sier daglig leder i Bøler IF Marius Sigolsen

Idrettshoder bygger på erfaringene fra prosjektet Håkkihoder, som SoCentral var med å starte opp høsten 2021. I samarbeid med tre klubber (Grüner ishockey, Hasle/løren ishockey og Tønsberg ishockey) og seks skoler tilbyr Håkkihoder gratis skøytetrening i Aks/Sfo-tiden. I  sesongen 2023/2024 har over 650 barn deltatt på ukentlige treninger.