Denne høsten tar vi et stort skritt videre i arbeidet med å styrke grendehusmiljøene i Norge gjennom Grendehusløftet. Sammen med Sparebankstiftelsen DNB, Vellenes landsforening, Noregs Bygdeungdomslag, Fortidsminneforeningen og Riksantikvaren jobber vi nå med å tilpasse en verktøykasse for mindre grendehus som i stor grad baserer seg på frivillig innsats.
Verktøykassen som nå videreutvikles ble skapt i prosjektet Fremtidens nabolagshus i fortidens bygg der OBOS, Riksantikvaren, OsloMet og Fortidsminneforeningen er partnere. I løpet av de to årene vi har arbeidet med verktøykassen har vi studert mange ulike hus og sett at det er ulike behov avhengig av størrelse og grad av frivillighet. Nå skal verktøykassen tilpasses slik at den fungerer bedre for mindre hus og for borettslag, velforeninger og andre "samvirker" som kan kombinere noe betalte ressurser og frivillighet.
I oktober og november samarbeider vi med fire utvalgte grendehus med å holde verksteder for hus og organisasjoner i deres nærområde. Målet er å gjøre den enda mer relevant og tilgjengelig for flere ildsjeler og lokalsamfunn rundt om i landet.
I denne perioden arrangerer vi verksteder i samarbeid med de fire grendehusene, som hver har sine egne utfordringer og suksesshistorier. Vi inviterer her andre grendehus i nærheten til å delta og for å dra nytte av kunnskapsutvekslingen. På den måten håper vi å kunne styrke flere hus.
Vi har besøkt:
Vi skal besøke:
Veien videre – hvem bør eie verktøykassen?
Verkstedene vil gi mange nyttige innspill som vi blant annet vil bruke i den videre arbeidet med å finne en varig organisering for drift og videreutvikling av verktøykassen. Vi er åpne for samarbeid og oppfordrer alle interesserte til å melde seg. Hvem mener dere bør eie og drifte denne verdifulle ressursen for grendehusmiljøene i årene fremover?
Arena for læring og deling
For at flere skal lykkes med å etablere og drive bærekraftige grendehus, er det ikke bare behov for en verktøykasse, men også møteplasser og veiledning. Vi er klar over at ildsjeler i lokalsamfunn ofte er presset på tid og ressurser, samtidig som de har et stort behov for å kunne møtes og lære av andre i samme situasjon. Derfor ser vi på hvordan man kan opprette en arena/møteplass – enten digital eller fysisk – der frivillige kan dele erfaringer og hente inspirasjon fra hverandre.
Vil du være med på laget? Ta kontakt – vi vil gjerne høre fra deg!
Kontakt prosjektleder Mette Øinæs Habberstad