www.bua.io

Førstemann til BUA!

Da varaordføreren i Kongsvinger åpnet BUA Kongsvinger i mars 2016, hang det tre 12 år gamle forventningsfulle gutter utenfor utstyrsboden. Med en gang seremonien var over, beveget de seg forsiktig bort til inngangsdøra, men turte ikke gå inn. Det var litt for godt til å være sant. Kathrine, som driver BUA Kongsvinger, gikk bort til dem for å høre om det var noe de var ute etter? Ååh, de skulle så gjerne lånt noen sykler, for de hadde ingen! Ja, det kan dere, sier Kathrine, men siden dere er under 18 år må dere ha med en av foreldrene deres. Æsj, de har jo ikke mulighet til å komme hit, sier guttene. Men hvis dere drar hjem og får underskrift fra dem, er det greit, sier Kathrine. De piler som et lyn hjem, og er tilbake etter 5 minutter med underskrift. Da de kommer inn i utstyrsboden og ser alt de kan låne – helt gratis!, ser du smilet deres over hele ansiktet. Og når guttene jublende sykler av gårde med hver sin tøffe sykkel, er det Kathrine sin tur til å smile over hele ansiktet.

Formål

Bidra til inkludering og økt deltakelse i helsefremmende aktiviteter for unge uavhengig av sosioøkonomisk status.

Løsning

BUA tilbyr tjenester som styrker og synliggjør tilbudet hos eksisterende og nye utlånsordninger og som stimulerer unge til å å være fysisk aktive. Dagens tjenestetilbud omfatter bl.a. administrasjonssystem, markedsmateriell, profilering og merkevare, måling av effekt og løpende støtte til oppstart og drift, og det jobbes med å utvikle flere tjenester.

Samfunnsutfordring

Aktivitetsnivået hos barn og unge i Norge er lavt og de sosiale helseforskjellene øker..

Målgruppe

BUA‘s tjenester tilbys til eksisterende og nye utlånsordninger for å nå barn og unge mellom 6-19 år, med særlig fokus på ungdomsskolealder 13-16 år.

Effekt

Så langt i 2016 har BUA hjulpet 12 utlånsordninger med oppstart og 12 eksisterende utlånsordninger med å forbedre driften, slik at mange flere barn og unge får muligheten til å låne sport- og fritidsutstyr. BUA har som målsetting å bidra til at 50.000 barn og unge låner utstyr i en utlånsordning i løpet av 2018, og at over 50% av disse har fått tilbud om aktivitet i forbindelse med lånet. På den måten bidrar BUA til å redusere de sosiale helseforskjellene i landet og bedre folkehelsen (fysisk og psykisk) til barn og unge.

Hvem inspirerer oss

En kombinasjon av nye selskaper som er tuftet på delingsøkonomi, slik som Airbnb og Uber og gamle etablerte frivillige organisasjoner slik som Den Norske Turistforening (DNT) og  Røde Kors. Delingsøkonomi fordi det er lurt å låne og prøve mange forskjellige ting og frivilligheten for måten de engasjerer mange mennesker og er dyktige til å skaffe inntekter for saken.   

SoCentrals rolle

Stifter og deleier

Hvem leverer løsningen

BUA er en forening etablert i 2014 av SoCentral, Eline Egeland og Magne Westlie.

Det som motiverte oss til å starte BUA, var det enorme ubrukte potensialet som lå i alle utlånsordningene i Norge, hvor det var investert mange millioner av kroner i utstyr og lokaler til utlån, som svært få visste om og enda færre benyttet seg av.

– Gründer og styreformann Thomas Berman.

 BUA_team

logo-sort